Quan a la meva infància vaig conèixer el codony per primer cop, va ser en forma de codonyat, quan vaig tenir més ús de raó, vaig aprendre que el codonyat es feia amb una fruita anomenada codony, i encara ara, recordo quan ma padrina collia codonys d’un codonyer per fer aquest dolç… era durant els passejos pel camp a la muntanya pallaresa que m’han marcat molt el contacte amb la natura…
Molt baixa en sucres, és una fruita amb diverses propietats, potser la més coneguda és la de ser astringent i també calma els trastorns gàstrics, com la gastritis o les úlceres. Aporta potassi, calci, magnesi, provitamina A, àcid màlic i fibra. A tots aquests nutrients se li haurien d’afegir els de l’all i l’OOVE quan en fem allioli de codony.
Doncs bé, anys més tard vaig tastar per primer cop l’allioli de codony, una salsa típica de les muntanyes pirinenques catalanes, com al Pallars, zona on se’n menja durant la temporada del codony, a la tardor. Per llepar-te’n els dits, feta de diferents maneres, algunes receptes porten poma, altres porten pa, ou… Jo us porto una recepta de l’allioli de codony feta amb només amb 4 ingredients, el codony, l’all, l’oli d’oliva verge extra i la sal, fet a mà, amb un morter o un bol com he fet jo. Apte per un públic molt ampli i saludable al portar pocs ingredients i naturals, entre ells l’oli d’oliva verge extra, ara bé, s’ha de tenir en compte que és molt calòric.
A prop de Tots Sants se celebra a Tremp, capital del Pallars Jussà a la província de Lleida, la Fira del Codony, fira dedicada a aquesta fruita i als seus derivats, com la recepta que comparteixo amb vosaltres.
Deliciosa per acompanyar carn o peix a la brasa, també genial per planxa, per acompanyar unes torradetes o uns caragols a la llauna com els que he gaudit amb la família…
No us podeu perdre aquesta salsa, disfruteu-la!!!