Allioli de codony

Quan a la meva infància vaig conèixer el codony per primer cop, va ser en forma de codonyat, quan vaig tenir més ús de raó, vaig aprendre que el codonyat es feia amb una fruita anomenada codony, i encara ara, recordo quan ma padrina collia codonys d’un codonyer per fer aquest dolç… era durant els passejos pel camp a la muntanya pallaresa que m’han marcat molt el contacte amb la natura…

Molt baixa en sucres, és una fruita amb diverses propietats, potser la més coneguda és la de ser astringent i també calma els trastorns gàstrics, com la gastritis o les úlceres. Aporta potassi, calci, magnesi, provitamina A, àcid màlic i fibra. A tots aquests nutrients se li haurien d’afegir els de l’all i l’OOVE quan en fem allioli de codony.

Doncs bé, anys més tard vaig tastar per primer cop l’allioli de codony, una salsa típica de les muntanyes pirinenques catalanes, com al Pallars, zona on se’n menja durant la temporada del codony, a la tardor. Per llepar-te’n els dits, feta de diferents maneres, algunes receptes porten poma, altres porten pa, ou… Jo us porto una recepta de l’allioli de codony feta amb només amb 4 ingredients, el codony, l’all, l’oli d’oliva verge extra i la sal, fet a mà, amb un morter o un bol com he fet jo. Apte per un públic molt ampli i saludable al portar pocs ingredients i naturals, entre ells l’oli d’oliva verge extra, ara bé, s’ha de tenir en compte que és molt calòric.

A prop de Tots Sants se celebra a Tremp, capital del Pallars Jussà a la província de Lleida, la Fira del Codony, fira dedicada a aquesta fruita i als seus derivats, com la recepta que comparteixo amb vosaltres.

Deliciosa per acompanyar carn o peix a la brasa, també genial per planxa, per acompanyar unes torradetes o uns caragols a la llauna com els que he gaudit amb la família…

No us podeu perdre aquesta salsa, disfruteu-la!!!

Ingredients (4 racions)

  • Un codony madur (la pela ha d’estar groga i sense taques)
  • 1 gra d’all (al gust, si us agrada l’allioli picant, poseu-ne de 2 a 3 grans d’all)
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra (OOVE)
  • 1/2 cullerada de sal marina
Ingredients per fer Allioli de codony

1r pas – Preparació del codony

Rentem el codony amb aigua i ens ajudem d’un fregall per netejar bé la pell.

Tallem per la meitat i traiem les llavors com a una poma. Tallem en trossos més petits. Hi ha qui pela el codony abans de bullir-lo, però a mi m’agrada més fer-lo després perquè és molt fàcil treure-li un cop bullit.

Posem a bullir amb aigua i deixem uns 30 minuts, fins que la carn del codony quedi tova.

Colem i deixem refredar. Veurem que el codony un cop bullit agafa un color més vermellós.

Codony rentat
Traiem les llavors al codony
Posem el codony tallat a bullir
Codony bullit i refredat

2n pas – Triturem els ingredients

Agafem un morter o un bol on poder treballar bé amb la mà de morter i els ingredients.

Primer tallarem l’all a trossos petits per poder aixafar-lo més fàcilment.

Aixafarem amb la mà del morter l’all amb la sal perquè ens quedi ben triturat.

Després pelarem el codony i l’afegirem amb l’all i la sal. He afegit uns 300 gr de la fruita, ja que era molt gran, amb aquesta quantitat tindrem prou per fer-ne allioli de codony per 4 racions. Ho aixafem tot amb una forquilla.

Aixafem l'all i la sal per fer l'Allioli de codony
All i sal per fer d'Allioli de codony
All i sal llestos per fer l'Allioli de codony
Aixafem el codony per fer l'Allioli de codony

3r pas – Emulsionar l’allioli de codony

Ara és el moment d’afegir l’OOVE a poc a poc mentre anem aixafant i removent amb la mà de morter, així l’oli es lligarà amb la resta d’ingredients. Si ho veiem massa espés afegirem més oli, però compte de no exedir-nos.

Estarà llest quan vegem que és tot d’un color homogeni brillant i la mà de morter s’aguanta dreta al mig.

És una salsa que, al fer-la a mà, ens quedarà amb petits grumolls de la fruita, si la voleu més suau sempre podeu mirar de fer-la a la batedora, encara que no tindrà la mateixa textura original d’un allioli de codony de muntanya.

Afegim OOVE per fer l'Allioli de codony
Allioli de codony llest

En acabat lluirà un color groguenc ben maco aportat per l’oli d’oliva, que podreu veure bé en aquestes imatges de com hem disfrutat del nostre allioli de codony amb uns bons caragols a la llauna fets a la brasa.

Caragols a la llauna amb Allioli de codony

Bon Profit!

Visit Us On InstagramVisit Us On Pinterest
Translate »