Panellets

Els panellets són uns dolços típics de Catalunya (Eivissa i País Valencià també) petitons i rodons que solem menjar el dia de la Castanyada, que des de fa molts anys, se celebra el 31 d’octubre, just la vigília de Tots Sants.

Doncs d’ençà que tinc ús de raó cada any hem menjat panellets, i molts anys els hem fet a casa, com els casolans no hi ha color… Una mossegada de qualsevol panellet em porta molts records, sabors i una deliciosa felicitat…

Qui pot estar-se de menjar panellets??

Us deixo la meva recepta, modificada vàries vegades al llarg del temps, podríem dir que per mi és una relíquia, i espero poder fer-la moltíssims anys més… Es poden fer de massa d’ametlla o de massa de coco, més avall trobareu la recepta d’aquests últims.

Animeu-vos a fer-los a casa, els petits s’ho passaran superbé si hi participen, fent les boletes (és com jugar amb plastilina) i lo més bo de tot, llepant-se els dits al final! jajaja

Disfruteu-la!

Ingredients de massa d’ametlla (88 panellets aproximadament)

Ingredients per a la massa

  • 500 gr d’ametlla molta (farina d’ametlla)
  • 500 gr de sucre blanc
  • 200 gr de moniato cuit
  • 1 cullerada de postres plena de cacau en pols pur

Ingredients per elaborar els diferents tipus de panellets (una mica al gust de cadascú)

  • 20 festucs cruus
  • 15 meitats de cireres confitades
  • 15 ametlles marcona crues
  • 150 gr de trocets d’ametlla marcona (a quadradets)
  • 35 gr de pinyons europeus (si poden ser quilòmetre zero millor, en farem mitja dotzena només)
  • 2 anacards
  • 1 rovell d’ou per pintar
  • 1 clara d’ou per enganxar
Ingredients per la massa dels Panellets
Panellets (8)

1r pas – Preparació de la massa

Pelar el moniato, tallar-lo a trossos i bullir-lo o fer-lo al vapor.

Un cop cuit, pelar-lo i aixafar-lo amb una forquilla. Barrejar amb el sucre i la farina d’ametlla.

Treballar amb les mans dins un bol gran, fins que quedi una massa homogènia, serà el moment de separar una porció, al gust de cadascú, per barrejar amb el sabor desitjat, per exemple, ratlladura de llimona, té matxa,… jo he fet servir cacau pur en pols, per tal de fer panellets de xocolata (per això encara no us havia posat el cacau a la foto dels ingredients).

He barrejat una part de la massa amb el cacau en pols i l’he amassat fins que ha quedat una massa homogènia d’un sol color.

Ara és el moment de deixar reposar la massa d’un dia per l’altre, mínim 8 hores, tapat amb un film i a la nevera.

TRUCS:

  • Si fèssim el moniato al forn o bullit amb la pell ens quedarien com fils, per això ho farem d’aquesta manera, quedarà com patata, ben suau.
  • Compte de quadrar bé les 3 parts de la massa (el sucre, la farina d’ametlla i el moniato), si hi ha massa moniato, al forn s’aixafen. En cas que t’hagis passat de moniato pots afegir més farina d’ametlla o més sucre per fer-ho més espès.
Massa per Panellets
Massa per Panellets tallada
Massa de dos colors per Panellets
Massa de Panellets per reposar

2n pas – Donar forma als panellets

Quan ja ha reposat la massa, agafar una porció de la massa i treballar-la donant-li forma de corda d’uns 2 o 3 centímetres de gruix. Compte, no han de quedar esquerdes!

Tallarem a trossos petits, d’uns 2 centímetres, els pesarem i anirem fent porcions de 15 gr pels panellets amb forma de boleta i porcions de 10 gr amb forma de cilindre (croqueta) i boleta pels panellets que aniran arrebossats.

Començarem per aquests últims, els arrebossats.

Corda de massa per fer Panellets
Tallem la Corda de massa per fer Panellets
Fem boletes de massa per fer panellets
Boletes i cilindres de massa fets per fer Panellets

3r pas – Arrebossar

Un cop hem fet 12 boletes i 12 cilindres, els passarem per clara d’ou i els deixarem reposar en un plat. Un cop els hem passat tots per la clara, començarem a arrebossar-los començant pel primer que havíem passat per la clara, i així per ordre, per tal d’agafar els que estaran més secs, aquests empegaran millor.

Amb cura, passar 6 de les boletes pels pinyons que tindrem en un bol, d’una en una, agafar la boleta i prémer-la lleugerament perquè els pinyons s’enganxin i anem posant-n’hi més si convé.

Anem deixants els panellets un cop els tenim llestos damunt d’un paper de forn, a la safata per enfornar.

Repetirem el procés per les altres 6 boletes i els 12 cilindres, però aquest cop per trossets d’ametlla. Primer la clara d’ou, repòs i després l’ametlla.

Un cop posats tots a la safata del forn, els pintem amb rovell d’ou i un pinzell molt suau, de pèl natural o de silicona, però ho farem molt suaument per a no arrancar els fruits secs.

Enfornem a 180 ºC, a la part del mig del forn, jo ho poso a la tercera altura si contem des de dalt, d’un total de 4 altures. Durant 12 minuts aproximadament, veureu que comencen a posar-se daurats, no espereu molt, sinó es cremaran per sota i us quedaran durs. Al principi semblen pàl·lids, però al cap d’una estona els hi puja una mica el color en refredar-se.

En calent estan tous, no tocar-los! Deixar la safata ben calenta en un lloc tipus marbre i quan la safata no cremi anar traient els panellets i posant-los en una reixeta de forn perquè s’acabin de refredar.

Panellets passats per clara d'ou
Arrebossem la boleta de Panellet per pinyons
Preparem els Panellets arrebossats per enfornar
Panellets de pinyons i trossets d'ametlla

4t pas – Panellets d’ametlla i cirera

Aquests panellets són els més fàcils de fer, amb els vostres infants els podreu fer tranquil·lament i passar una bona estona…

Doncs comencem donant forma de boleta a les porcions de 15 gr que ja havíem preparat.

Farem 15 d’ametlla i 15 de cirera confitada.

Els posem en la safata de forn i als de cirera els haurem de marcar amb el dit gros, de tal manera que quedi un pastisset una mica més pla que no pas la bola. Posarem la cirera sense prémer gaire perquè se’ns aixafaria.

Als d’ametlla clavarem lleugerament el fruit prement suaument, donant aquesta forma més xata.

Un cop els hi posem a cada panellet el que li pertoca damunt, revisarem un per un que no quedin esquerdes, és molt important perquè ens quedi rodó i ben bo per dins, sinó ens quedaria sec… Anem modelant amb els dits fins que els tinguem tots llestos.

Pintem amb el rovell d’ou i el pinzell de silicona.

Enfornem a 180 ºC durant 12 minuts, sempre controlant que no es daurin en excés. De 4 pisos que té el forn, els posarem al tercer comptant des de dalt.

Boletes de massa per fer Panellets d'ametlla i cirera
Reparem esquerdes dels Panellets
Panellets reparats de les esquerdes
Panellets llestos per pintar amb ou
Pintem els Panellets amb ou
Acabem de pintar amb ou els Panellets

5è pas – Llestos per guardar

Un cop fornejats també durant uns 12 minuts, controlant que no es daurin en excés, els traurem del forn i els deixarem damunt d’una reixeta de forn per refredar-se del tot, serà llavors, el moment de guardar-los en una capsa de llautó, els podrem guardar unes quantes setmanes, però normalment a casa no duren més de 2… no ens podem resistir!!

Panellets d'ametlla i cirera fets
Panellets d'ametlla i cirera

6è pas – Panellets de xocolata

Farem els mateixos passos que els panellets de boleta, per fer 8 panellets de boleta amb festuc i 12 de la massa de xocolata amb festuc.

Inclús, com m’ha sobrat una mica de massa, he decidit per 2 dits de bruixa amb 2 anacards i donant forma d’arrugues amb un escuradents. Als petits els encanta una mica de Halloween!!

Recordeu sempre pintar-ho tot amb el rovell d’ou perquè tinguin un bonic color daurat.

Tallem la corda de massa de cacau en porcions per fer Panellets
Panellets de cacau llestos per enfornar
Panellets de cacau llestos
Panellets de boleta llestos

Espero que us agradi la meva recepta dels Panellets i us animeu a fer-ne, és entretingut, però és una molt bona estona pels que gaudim amb la rebosteria, i els infants s’ho passaran com ningú!

A mi, amb les quantitats que he posat, em van sortir un total de 88 panellets:

  • 6 panellets de pinyons
  • 6 panellets en boletes de trossets d’ametlla
  • 24 panellets en cilindres de trossets d’ametlla
  • 12 panellets de bola de cacau i festuc
  • 8 panellets de bola de festuc
  • 15 panellets de cirera
  • 15 panellets d’ametlla
  • 2 dits de bruixa (opcional)

    Ara us posaré la recepta dels panellets de coco, senzilla i més ràpida que la de farina d’ametlla, si t’agrada el coco… t’encantaran!

 

Panellets

Panellets de Coco

Ingredients

  • 1 patata mitjana
  • 1 ou
  • 150 gr de coco ratllat
  • 150 gr de sucre blanc (amb menys sucre queda més espés)
Ingredients per fer Panellets de Coco

1r pas – Preparació de la massa

Bullim la patata amb la pell, deixem refredar i la pelem. La tallem a trossets.

Aixafem la patata, posem l’ou cru i removem. Hi posem el sucre i removem. Per últim hi afegirem coco ratllat, uns 120 gr., la resta ho guardarem per arrebossar.

Removem i aixafem bé fins que ens quedi una massa homogènia.

Patata aixafada i ou per fer Panellets de Coco
Preparem la massa per fer Panellets de Coco
Massa per fer Panellets de Coco

2n pas – Fer els panellets fer coco

Fer boletes de la mida d’un rovell d’ou dur, i arrebossar-les amb molta cura perquè són molt toves, amb el coco ratllat.

Posar-ho damunt de paper de forn a la safata d’enfornar i un cop llestes totes només cal posar-les 10 minuts a 180 °C, a la segona altura del forn començant des de dalt, contant que hi ha 4 altures.

Treure la safata un cop fets, i com amb tots els tipus de panellets, deixar que la safata es refredi i amb molta cura posar els panellets en una reixeta fins que es refredin del tot.

Amb aquestes quantitats em van sortir 25 panellets de coco.

Els més llaminers podeu banyar els panellets de coco amb xocolata negra… encara que tal qual ja són una delícia!!

Després es podran guardar dins la capsa de llautó unes quantes setmanes.

Arrebossem els Panellets de Coco
Enfornem els Panellets de Coco
Panellets de Coco llestos

Bon Profit i Bona Castanyada!!!

Visit Us On InstagramVisit Us On Pinterest
Translate »