Aprofitant que ara al maig ja ha començat la temporada de cireres, us deixo una recepta de pastís d’aquesta fruita amb ametlles i massapà, que no us podeu perdre… Fa poc que l’he començat a fer, però crec que a partir d’ara la faré sempre que trobi cireres!
Ingredients per fer massapà
100 gr. d’ametlla mòlta
100 gr. de sucre blanc (normal o llustre)
1 clara d’ou
Ingredients per la massa
la ratlladura de mitja llimona
110 gr. de massa crua de massapà
110 gr. de mantega sense lactosa
100 gr. de sucre
1 cullerada de postres de vainilla líquida
1 pessic de sal (1/4 de cullerada de postres)
1 iogurt natural
3 ous mitjans
150 gr. de farina sense gluten (jo utilitzo la de la marca Schär, Mix Dolci)
1 sobre de llevat químic
Ingredients per la cobertura
50 gr. d’ametlles a trossos llargs (bastonets) o quadradets
500 gr. de cireres
Per decorar
Sucre llustre
Una mica d’ametlla en quadradets crua
6 cireres
Altres
Dos cullerades de postres de mantega aprox. per engreixar el motlle
1 cullerada sopera de farina d’arròs aprox.
Elaboració del massapà
Si no tenim ametlla mòlta, però tenim una picadora, afegir les ametlles crues i picar fins a fer la farina d’ametlla. Barrejar amb el sucre i la clara d’ou fins a aconseguir una massa uniforme.
Formar una bola i tapar amb film. Deixar reposar un mínim de 30 minuts, podent fer-ho la nit anterior.
Com per la recepta utilitzareu la meitat de la massa de massapà, amb l’altra meitat podeu fer boletes i clavar un fruit sec, jo hi he posat festuc, també podeu donar-li la forma que vulgueu. Pintar-les amb rovell d’ou. Aprofitant que el forn encara el tindreu calent, a la mateixa temperatura coeu les boletes de massapà durant uns 7 minuts, veureu que estan lleugerament daurades. Estan llestes. Disfruteu-les també!
Preparació de les cireres – 2n pas
Rentar i assecar les cireres. Treure’ls el pinyol a les cireres que aniran de cobertura. Podem fer servir un pal xinès, traiem el palet de la cirera i posar el pal xinès per on estava agafat el palet, travessant la cirera mentre l’agafem amb força. Avui dia hi ha molts estris per desossar les cireres, a mi aquest em va molt bé i en tenir-lo a casa és molt pràctic.
Preparar els ingredients – 3r pas
Engreixar el motlle amb la mantega i escampar la farina d’arròs a copets.
Encendre el forn a 180 °C.
Rentar bé la llimona i ratllar la meitat.
Picar el massapà.
Elaboració – 4t pas
Batre la mantega que prèviament, estarà a temperatura ambient, i el massapà, el sucre, la sal i la vainilla líquida fins a tenir una massa homogènia.
Afegir la pela de la llimona i el iogurt i remoure bé.
Afegir els ous un per un.
Barrejar la farina i el llevat i barrejar-ho tot a poc a poc amb una cullera de fusta.
Posar-ho al motlle i allisar. Posar les cireres per damunt i l’ametlla. Tot això s’enfonsarà però no patiu, queda deliciós.
Ficar-ho al forn uns 25 minuts i anar vigilant a què estigui cuit punxant amb un escuradents llarg de fer pinxos.
Deixar refredar.
Torrar l’ametlla a quadradets al forn o en una paella sense oli.
Tallar les cireres per decorar per la meitat i treure el pinyol. Posar-les damunt del pastís junt amb l’ametlla.
Escampar sucre llustre per damunt just abans de servir.
Com per la recepta utilitzareu la meitat de la massa de massapà, amb l’altra meitat podeu fer boletes i clavar un fruit sec, jo hi he posat festuc, també podeu donar-li la forma que vulgueu. Pintar-les amb rovell d’ou. Aprofitant que el forn encara el tindreu calent, a la mateixa temperatura coeu les boletes de massapà durant uns 7 minuts, veureu que estan lleugerament daurades. Estan llestes. Disfruteu-les també!